Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Bordo Bulamacı

Nedir? 
Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.

Bordo Bulamacı Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler:
%2’ lik Bordo Bulamacı hazırlamak için 2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş veya 1 kg sönmemiş kirece ve bunları eritmek ve karıştırmak için l adet 100 lt’lik, 1 adet 50 lt’lik plastik veya ağaç fıçı, beton havuz, plastik kova, süzmek için tülbent, ağaç sopa (karıştırıcı) gibi malzemelere ihtiyaç vardır.(Demir, saç teneke gibi metal kaplar kullanılmaz.)

Bordo Bulamacının Hazırlanması:
Evvela 50 Litrelik bir plastik kovada bir miktar temiz su ile 2 Kg. göztaşı iyice eritilerek, su ile 50 litreye tamamlanır. Benzer şekilde 2 Kg. sönmüş kireç veya 1 Kg. Sönmemiş kireç 100 litrelik ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar su ilavesiyle karıştırılarak 50 litreye (kovanın yarısına kadar) tamamlanır. Hazırlamış olduğumuz 50 litrelik göztaşlı su, karıştırılmakta olan kireçli suyun içine yavaş yavaş ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan %

2’lik bordo bulamacının yakıcı olup olmadığını kontrol etmek için passız ve parlak

bir çivi iple bağlanarak bulamacın içine sarkıtılır ve 5-10 dakika kadar bekletilir. Çivide pas rengi oluşursa bordo bulamacı yakıcıdır. Bu durumda bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir. Bulamaç, süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılamaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 litre bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 litre yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir.






BORDO BULAMACI
Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar:
1- Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Aksi taktirde karışım olmaz.

2- Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.

3- Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru-aşırıya kaçmadan-yıkama şeklinde (tüm ağaç) ilaçlanır.

4- İlaçlamadan sonra 10 saat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir. Göztaşlı suyu kireçli suyun üzerine yavaş yavaş döküp karıştırın.


Etmeni bakteri ve fungus olan hastalıklarda etmenin ağaç gövdesine kolaylıkla girebileceği daha çok yara yerleri, çiçek gözleri ve yaprak gözlerinin ilaçlanarak hastalığın ağaca girişini engeller. Bu hastalıkların bulaştıktan sonra tedavisi mümkün değildir.


BORDO BULAMACININ MEYVELERDE KULLANILDIĞI BAZI HASTALIKLAR VE ORANLARI
Elma ve Armut kara lekesinde dal sıracası bulunan yerlerde % 2, dal sıracası bulunmayan yerlerde % 1 lik bordo bulamacı ile çiçek gözleri kabarmaya başladığında birinci ilaçlama yapılır.

Armutlarda memeli pas hastalığına karşı çiçek tomurcukları patlamak üzere iken % 1 lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır. Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığı için ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2 lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılır.

Şeftalide yaprak kıvırcıklığı hastalığı için tomurcukların kabarmaya başladığı dönemde % 2 lik bordo bulamacı uygulanır. Kiraz dal yanıklığı hastalığında , sonbaharda yaprak dökülmeye başladığında % 1 lik bordo bulamacı ile birinci ilaçlama, ilkbaharda gözler uyanmak üzere iken % 0,6 lık bordo bulamacı ile ikinci ilaçlama yapılır.

Kirazda yaprak delen hastalığı için sonbaharda yapraklar döküldükten hemen sonra % 3 lük birinci ilaçlama ve ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce de % 1 lik ikinci ilaçlama yapılır.


"Zirai Mücadele İlaçlarını Dozunda ve Zamanında Kullanınız"

Ali Aladağ

Bozkır Ziraat Odası Ziraat Mühendisi

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu