Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

TZOB, elmada ihracat iadesi desteği istedi



-TZOB, elmada ihracat iadesi desteği istedi
-Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 2012 yılında verilmeyen elmada ihracat iadesi desteğinin bu sezon verilmesi için Ekonomi Bakanlığı’na başvurdu 
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Elmada Kasım ayı sonu itibarıyla geçen yıl ortalama 
88 kuruş olan üretici fiyatı, bu yıl 64 kuruşa düştü”
-“Elma fiyatları Antalya, Karaman gibi bazı illerimizde 50 kuruşa kadar geriledi”
-“2012 yılında ihracat iadesi verilmediği için elma ihracatı yüzde 22’lik düşüşle 87 bin tondan 68 bin tona indi”
-“Depolarda alıcı bekleyen elma yüzünden üreticilerimiz zor durumda” 
-“Gerek ihracatın azalması, gerekse üretimin artması ve az da olsa yapılan ithalat, elma üreticilerimizin pazarlama sıkıntısı yaşamalarına ve üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır”
-“Üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteği şart”

Ankara – 04.12.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteğinin verilmesi gerektiğini bildirerek, “Elmada hasat Ekim ayında tamamlandı. Kasım ayı sonu itibarıyla geçen yıl ortalama 88 kuruş olan üretici fiyatı, bu yıl 64 kuruşa düştü. Elma fiyatları Antalya, Karaman gibi bazı illerimizde 50 kuruşa kadar geriledi” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2012 yılında ihracat iadesi verilmediği için elma ihracatının yüzde 22’lik düşüşle 87 bin tondan 68 bin tona indiğini, ihracatta yaşanan düşüşün elmada üretici fiyatlarını da indirdiğini belirtti. 
Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, 2012 yılında verilmeyen elmada ihracat iadesi desteğinin bu sezon verilmesi için Ekonomi Bakanlığı’na başvurduklarını bildirdi.
Dünyada 4,7 milyon hektar alanda 75,4 milyon ton elma üretildiği bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“2007 yılında 65 milyon ton olan üretim, 2011 yılında 75,4 milyon tona çıktı. Çin, 35 milyon 985 bin tonluk elma üretimiyle birinci, ABD 4 milyon 275 bin tonla ikinci, Hindistan 2 milyon 891 bin tonla üçüncü sırada. Bu ülkeleri 2 milyon 680 bin tonla Türkiye, 2 milyon 493 bin tonla Polonya, 2 milyon 411 bin tonla İtalya, 1 milyon 857 bin tonla Fransa ve 1 milyon 651 bin tonla İran izliyor. Türkiye’nin 2007 yılında 2 milyon 457 bin ton, 2011 yılında 2 milyon 680 bin ton olan elma üretimi, 2012 yılında 2 milyon 888 bin tona çıktı.

-Pazarlama, ihracat ve depolama yetersizliği engel-

Dünya elma üretiminde dördüncü sırada yer almamıza rağmen iç ve dış pazarlarda etkin bir pazarlama yapımızın olmayışı, ihracatın yeterince artmaması, depolama kalitesinin ve kapasitesinin yetersiz olması elma fiyatlarının istenilen düzeye ulaşmasını engellemektedir. Uzun süre depolama imkânı bulamayan üreticilerimiz, çoğu zaman hasattan hemen sonraki dönemde fiyatların en düşük olduğu aylarda ürününü satmak zorunda kalmaktadır.”

-İhracat 68 bin ton, ithalat 3 bin 717 ton-

Türkiye’nin, 68 bin tonluk ihracatına karşın, 3 bin 717 ton da ithalat yaptığını belirten Bayraktar, “Gerek ihracatın azalması, gerekse üretimin artması ve az da olsa yapılan ithalat elma üreticilerimizin pazarlama sıkıntısı yaşamalarına ve üretici fiyatlarının düşmesine yol açmaktadır” dedi. 
Üretiminin gereği gibi değerlendirilebilmesi için pazara yönelik çeşit araştırması, dış pazar istekleri araştırılarak alıcı ülke talepleri doğrultusunda üretim yapılması, bir standart oluşturularak verim ve kalite artırılması gereğine vurgu yapan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Depolama kapasitesinin yetersiz olduğu yörelerde soğuk hava depolarının kurulması teşvik edilmelidir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında depolamaya yönelik verilen teşvikler artarak sürmelidir.
Elmanın üretim ve pazarlama aşamalarında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi amacıyla kurulan üretici birlikleri, henüz etkin olarak çalışamıyor. Üretici birliklerinin aktif olabilmesi için teknik bakımdan ve kurulum aşamasında maddi yönden desteklenmesi, finansman bakımından güçlendirilmesi gerekiyor. 

-“Fidan desteği üretimi artırdı”-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen fidan desteği kapama bahçe kurulmasını yaygınlaştırdı, elma üretimimizin artmasına katkı sağladı. Desteklerin amacına ulaşması, artan üretimin üretici gelirlerine yansımasına imkan verecek. 
Şu an içinde bulunduğumuz dönemde elma üretiminin yüzde 55’inin yapıldığı Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya illerimizde depolarda alıcı bekleyen elma yüzünden üreticilerimiz zor durumda kaldılar. Elmada hasat Ekim ayında tamamlandı. Kasım ayı sonu itibarıyla geçen yıl ortalama 88 kuruş olan üretici fiyatı, bu yıl 64 kuruşa düştü. Elma fiyatları, Antalya, Karaman gibi bazı illerimizde 50 kuruşa kadar geriledi. 

-“Komşu ülkelerdeki durum da ihracatı kısıtlıyor”-

Bayraktar, elma ihracatının teşvik edilmesi amacıyla kullandırılan ve elma ihracatı için oldukça önemli olan ihracat iadesi desteğinin en son 2011 yılında verildiğini bildirerek, “İhracat iadesi verilmeyen 2012 yılında ihracatta yaşanan yüzde 22’lik düşüş, bu desteğin ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. Komşu ülkelerdeki siyasi karışıklıklar ve ekonomik sıkıntılar da ihracatı kısıtlıyor. Üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteği şart” dedi.

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu