Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Onbinlerce çiftçi eğitim için başvurdu…


​-Onbinlerce çiftçi eğitim için başvurdu…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:  "Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla yaptığımız işbirliğiyle düzenlediğimiz kadın çiftçi, genç çiftçi, sürü yönetimi elemanı, güvenli traktör gibi eğitimlerimize çiftçilerimiz büyük ilgi gösteriyor"

-"Genç çiftçilerimiz için bu yıl 37 ilde düzenleyeceğimiz eğitimlere 10 bin 10 çiftçimiz katılacak"

-"66 ilde yapılacak sürü yönetimi elemanı benim eğitimine 12 bin 775 çiftçimiz başvurdu"

-"Bu yıl eğitimlere tüm hızıyla devam edeceğiz. 81 ilde eğitim vermeyi hedefliyoruz"

-"Çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyoruz. Eğitim, tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsur"

 

Ankara – 05.04.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla yaptıkları işbirliğiyle 2013-2014 yıllarında düzenledikleri kadın çiftçi, genç çiftçi, sürü yönetimi elemanı benim, güvenli traktör gibi eğitimlere çiftçilerin büyük ilgi gösterdiğini, Ziraat Odaları personeline yönelik sosyal güvenlik, tarım danışmanları, otomasyon gibi eğitimlere de katılımın yüksek olduğunu bildirdi.

Bayraktar, "bu yıl eğitimlere tüm hızıyla devam edeceğiz. 81 ilde eğitim vermeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyoruz. Eğitim, tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsur" dedi.

Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımsal eğitim çalışmalarının, teknik elemanların eğitimi ve çiftçilere yönelik tarımsal mesleki eğitim olarak iki boyutu bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, her iki eğitimin de hedef kitle olan çiftçilerde davranış değişiklikleri oluşturarak onlara pratik beceriler kazandırmayı amaçladığına dikkati çekti.

Ziraat Odalarının, Avrupa Birliği standartlarında örnek işletme oluşturulmasına, tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılmasına, işletmelerin kapasitelerinin, insan kaynaklarının ve istihdamın, girişimciliğe yönelik yaklaşımların, tarımsal üretim tekniklerinin, yerel ürünlerin pazarlanmasının geliştirilmesine önem verdiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Gelir getirici faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, ürünlerin kalitesinin artırılması, çevre dostu uygulamaların ve teknolojilerin tanıtılması gibi yararlar sağlanarak çiftçilerimizin ekonomik aktiviteleri ve yaşam kalitelerinin artırılmasında eğitim çalışmalarının öneminin idraki içindeyiz. Çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyoruz. Eğitim, tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsur. Bundan dolayı, Ziraat Odalarımızdaki teknik elemanların eğitimini de çok önemsiyoruz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, bu amaçla Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) gibi kurumlarla işbirliği yapmaktadır. Çiftçilerimizin özellikle de kırsal kesimde çalışan kadınlarımızın sorunlarına sahip çıkmak ve kadın çiftçilerimizin örgütlenmelerini sağlayabilmek amacıyla, tüm Türkiye'de faaliyetlerini sürdüren Odalarımız aracılığıyla, tarımın değişik konularında eğitimler vermekteyiz."

 

-Kadın çiftçi eğitimi-

 

Bayraktar, 14 Mayıs 2012 tarihinde Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, 2013 yılında 195, 2014'de 102 uzman kişiye kadın çiftçi eğitici eğitimi verildiğini, 2013'de İzmir'de 104, Kayseri'de 105, Diyarbakır'da 102, Sakarya'da 322 ve Gaziantep'te 138 olmak üzere 5 pilot ilde 771 kadın çiftçinin eğitim aldığını bildirdi. 2015 Mart ayı itibarıyla 17 ilde 1776 kadın çiftçiye eğitim verildiğini hatırlatan Şemsi Bayraktar, "İklim Değişikliği ve Kadın", "Kooperatifçilik ve Kadın", "Girişimcilik, Liderlik ve Kadın", "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Hakları", "Sosyal Güvenlik" temel konularının yanı sıra tarımla ilgili talep edilen konularda yapılan eğitim programlarının ardından düzenlenen törenlerle kadın çiftçilere sertifikalarının dağıtıldığını belirtti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2015 Mart ayı itibarıyla eğitim alan uzman sayısının 297'ye, eğitim alan kadın çiftçi sayısının ise 2 bin 547'ye ulaştığını bildirdi.

 

-Genç çiftçi ve sürü yönetim elemanı benim eğitimleri-

 

2013 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü kapsamında "Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" ve "Sürü Yönetim Elemanı Benim" projelerinin hazırlandığı bilgisine veren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu projeler kapsamında pilot olarak belirlenen Sakarya'nın Akyazı, Çanakkale'nin Bayramiç ilçeleri ile Adana, Şanlıurfa, Kastamonu, Aydın, Ordu illerinde 140 genç çiftçi, yine pilot uygulama için belirlenen Ankara, Kırşehir, Iğdır, Sivas illerinde de Sürü Yönetim Elemanı Benim Projesi kapsamında da 92 çiftçinin eğitimi sağlandı. 2014 yılında İŞKUR verilerine göre, Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında 30 ilde 3 bin 294 genç çiftçiye eğitim verilmiştir. Eğitimlere katılan 3 bin 294 genç çiftçinin, 2 bin 145'ini genç kadınlar, 1149'unu da genç erkekler oluşturmaktadır. Sürü Yönetim Elemanı Benim projesi kapsamında 2014 yılında 59 ilde 7 bin 165 kişiye eğitim verildi. Eğitimlere katılan 7 bin 165 kişinin, 547'sini kadınlar, 6 bin 618'ini erkekler oluşturdu.

2015 yılının ilk 3 ayında, Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında eğitimlere 1218 genç çiftçi, Sürü Yönetim Elemanı Benim projesi kapsamında ise 4065 kişi katılmıştır. 2013-2014 ve 2015 yılının ilk üç ayında, 4 bin 652 genç çiftçi eğitim aldı. Aynı dönemde sürü yönetimi elemanı benim eğitimine de 11 bin 322 kişi katıldı. Söz konusu eğitimlere katılanlara, İŞKUR, günlük belirlenen miktarda zaruri gider ödemesi yaptı ve çiftçilerimizin sigorta primlerini de yatırdı. Bakanlar Kurulu, "Sürü Yönetimi Elemanı" sertifikasına sahip olan, sürü yönetimi elemanlarını çalıştıran 500 baş ve üzeri küçükbaş hayvan sayısına sahip işletmelere 5 bin lira Sürü Yöneticisi istihdamı desteği verilmesine ve 2015 yılı bütçesine konulmasına karar verdi. Karar, 12 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı."

 

-Tarımın değişik konularında çiftçi eğitimleri-

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) işbirliğinde, 2011 yılından bugüne 143 çiftçiye tarımın değişik konularında eğitim sağlandığını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Birliğimiz uzmanı tarafından 2013 yılında 36, 2014 yılında 70, toplamda 106 kişiye ceviz budama eğitimleri verildi.

Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği ile yaptığımız işbirliğiyle Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürebilir Kullanımı projesi kapsamında tarım danışmanı, uzman ve çiftçi olmak üzere toplamda 125 kişinin eğitim almasını sağladık.

Birliğimiz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 2012 yılında imzalanan protokol ile danışmanlık yetki belgesi olan tarım danışmanlarının eğitimi çerçevesinde, 64 tarım danışmanına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait Adana, Aydın, Ankara'daki eğitim tesislerinde, İletişim Teknikleri ve Tarımsal Metodoloji konusunda 12 gün süreli eğitim verildi. Yine bu kapsamda 2014 yılında Ankara Uluslararası Eğitim Merkezi'nde 17 tarım danışmanına proje hazırlama ve proje döngü yönetimi eğitimi sağlandı.

Yine 2013 yılında Konya Altınekin'de 600 ve Manisa Saruhanlı'da 250 olmak üzere toplam 850, 2014 yılında Adana Ceyhan'da 400, Samsun Bafra'da 550, Balıkesir Gönen'de 500 olmak üzere toplam 1450 çiftçimize, 2015'de Antalya Serik'te 500, Ankara Polatlı'da 1000 olmak üzere toplam 1500 çiftçimize, toplamda 3 bin 800 çiftçimize  güvenli traktör eğitimi verildi.

2013 yılında 14 ilde bulunan 161 Ziraat Odası personelinin, sosyal güvenlik ile ilgili iş ve işlemler konusunda eğitim alması sağlandı. 2014 yılında Ziraat Odası Başkan, Yönetim Kurulu, personel ve çiftçilere yönelik eğitimde, 8 ilde toplam 1549 kişi eğitim aldı.

Yine 2013 yılında 435, 2014 yılında 476 Ziraat Odası başkanına mevzuata yönelik eğitimler verilmişti.

 2014 yılında 874 Ziraat Odası personeline, otomasyon eğitimi, sosyal güvenlik eğitimi, mevzuata yönelik aidat çalışmaları hakkında eğitim verilmiştir.

2015 yılı Nisan ayında başlayıp Mayıs sonuna kadar devam edecek olan otomasyon eğitimleri, 29 ilde gerçekleşecek ve çevre iller de dahil edilecek. Mayıs ayında eğitimler tamamlanınca yerinde eğitim talebinde bulunan Ziraat Odalarına eğitimler devam edecek."

 

 -2015 hedefi 81 ilde eğitim-

 

Çiftçilerin büyük ilgisi nedeniyle eğitimleri 2015 yılında 81 ile yaymayı kendilerine hedef koyduklarını belirten Bayraktar, "taleplere bakarak planlamamızı yapıyoruz. Bu bağlamda 15-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimize yönelik eğitimlerimize devam edeceğiz. Genç çiftçilerimiz için bu yıl 37 ilde düzenleyeceğimiz eğitimlere 10 bin 10 çiftçimiz katılacak. 66 ilde yapılacak sürü yönetimi elemanı benim eğitimine 12 bin 775 çiftçimiz başvurdu" dedi.

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu