Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Köylerde Pekmez mesaisi başladı


​Sonbaharın girmesi ile birlikte bölgemizde kış hazırlıkları da ivme kazandı. Kışa hazırlıklar kapsamında, Bozkır ve bölgesinde birçok vatandaş pekmezlerini de kaynatmaya başladı.

Köylerde vatandaşlar kendi yetiştirdikleri üzümle doğal olarak pekmezlerini kaynatıyor. Bozkır Hamzalar Mahallesinde ve komşu ilçelerimizden Hadim, Aladağ, Güneysınır gibi ilçelerde bağbozumu mevsimi ile birlikte pekmez kazanları da kaynamaya başladı.

Komşu ilçelerimizden Hadim'de bulunan üzüm bağlarında yetiştirdikleri üzümü pekmez yapmak için yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Mehmet Hakyemez, tamamen doğal, şekersiz pekmez ürettiklerini, ürettikleri pekmezin bir bölümünü talep edenlere sattıklarını, bir bölümünü de kendilerinin tükettiğini belirtti. Kendi yetiştirdikleri üzümler ile doğal olarak pekmezlerini kaynattıklarını dile getiren Hakyemez, en ufak bir katkı maddesi kullanmadıklarını ifade etti. Pekmezin yapılışı hakkında bilgiler veren Mehmet Hakyemez, "Bağdan üzüm kesilir. Sonra şırahanelere boşaltılır. Şırahanede çiğnenip suyu yani şırası çıkarıldıktan sonra kazanlara alınıp, pekmez toprağı dediğimiz beyaz toprakla mayalanır. Sonra yaklaşık 8-10 saat bekletilir. Daha sonra kaynatma kazanına alınıp 10 saat gibi bir süre kaynatılır. En son ocaktan alınıp dinlendirilir ve tüketime hazır hale gelir" dedi.

Doğal pekmezin en büyük özelliği ise içerisinde katkı maddesi olmaması. Köylerde yapılan pekmezlerde hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor ve tamamen kendilerinin yetiştirdiği doğal üzümler kullanılıyor. Yıllardır kendi pekmezlerini kaynattıklarını dile getiren Hakyemez, "Annem işin püf noktalarını en iyi şekilde biliyor ve kıvamını çok iyi ayarlıyor. Bizim pekmezimiz Konya'nın diğer yerlerine göre daha lezzetlidir. Kesinlikle katkı maddesi kullanılmadan yapılan el emeği bir üründür" ifadelerini kullandı.

(İbrahim ÇİÇEKÇİ)

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu