Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Konya Bozkır’da yerel kalkınmaya bal katkısı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteği ile yürütülen Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında, Konya'nın Bozkır ilçesinde Bal Dolum, Paketleme ve İşleme Tesisinin kurulması için imzalar atıldı. Yerel kalkınmaya büyük katkı sağlaması beklenen tesisin 2021 yılında üretime başlaması planlanıyor.

UNDP'nin desteği ile ekonomik çeşitliliği destekleyerek kırsal yoksulluğun azaltılması amacıyla yürütülen Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında, Konya'nın Bozkır ilçesinde Bal Dolum, Paketleme ve İşleme Tesisinin kurulumu için iş birliği protokolü 6 Mayıs 2020 tarihinde imzalandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Konya İl Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bozkır Belediye Başkanlığı ve S.S. Bozkır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle hazırlanan Bozkır Bal Dolum, Paketleme ve İşleme tesisi projesi, geçtiğimiz haftalarda Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında desteklenmek üzere belirlenen projeler arasında açıklanmıştı.

Endüstriyel tarımın verimli olabilmesi için gereken toprak bakımından yetersiz olan Konya'nın Bozkır ilçesi ve çevresinde, arı ürünleri yöre halkının geçimine destek olan önemli bir sektör.  

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü bünyesinde IFAD finansmanı ve UNDP desteği ile Konya ve Karaman illerinde yürütülen Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi kapsamında kurulacak olan tesis ile öncelikle bir marka değeri ortaya koyulması planlanıyor. Bu yatırım programı ile bir değer zinciri oluşturularak bölgedeki arı yetiştiricilerinin en önemli sorunu olan pazarlama probleminin ortadan kaldırılması ve gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Projenin bu çerçevede bölgenin kalkınmasına büyük katkısı olması bekleniyor.

Tesisin yapılacağı arazinin kamulaştırma çalışması Bozkır Belediyesi tarafından, inşaat işleri ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek. İlk etapta ivedilikle yapılacak inşaat işleri ihalesinin ardından tesisin 2020 yılında tamamlanarak 2021 yılında üretime başlaması planlanıyor. Tesis, Bozkır ilçesinde tarım ve hayvancılık konularında faaliyet gösteren S.S. Bozkır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından işletilecek. Proje bu bakımdan, farklı paydaşlar arasında iş birliğine de iyi bir örnek oluşturuyor.

Protokol, COVID-19 pandemisi kapsamında alınan tedbirler uyarınca, önce Bozkır Belediye Başkanı Saadettin Saygı ve Kooperatif Başkanı Hüseyin Dumru tarafından, daha sonra da Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin ve Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu tarafından imzalanarak son imza tarihi olan 6 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla yürürlük kazandı.

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu