Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Bozkır’da üretici son Üzüm sergisini kapatma sistemi ile koruyor.


Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Hamzalar mahallesinde kurutulmuş üzüm üreticileri son kurutmalık üzümlerini yağmur ve yaştan kapama sistemi ile kurutuyor.  


Haber Fotoğrafları !!!

Önceki senelere göre üzüm hasadının azaldığını belirten irgin AA Muhabirine yaptığı açıklamada "Bu sene eş ile dostun yiyeceği ve ekonomik anlamda geçimimize katkı sağlayacak kadar ürünümüz oldu Allaha şükür.  

Bu seneki ürünümüzün birazını pekmez yaptık, birazını da kurutuyoruz. Önceki senelere bakında bu sene üzüm hasadımız çok zayıf oldu. Bu sene gerçekleşen hasadımız geçen senekinin yarısı civarında" dedi.  

BÖLGEDE SON KURUTMALIK ÜZÜM SERGİSİ BENİM

Mevsim itibariyle ara ara yağmurların yağdığını belirten İrgin "Bu sene ben üzüm sergimi geç serdim. Üzümler kıvamına gelsin diyerek bilerek geç davrandım.

ÜZÜM VE PEKMEZİ SOFRALARIMIZDAN UZAKLAŞTIRDIK HASTALIKLAR ÇOĞALDI.  

Ben ilkokul mezunuyum işin uzmanı değilim ama şimdi şöyle diyeyim gözlemlediğim kadarıyla eskiden Annemizden ve babamızdan yani bizim atalarımız gördüğümüz çay bilmezdik, kuru üzüm ve pekmez ile günümüz geçerdi. Hastalıkta bu kadar değildi şimdi millet çaya düşkünleşti, üzüme veya pekmeze bakan yok ve her yerde hastalıkta aldı başını gidiyor.

Beş kilo üzümün kurutulması ile bir kilo kuru üzüm üretebiliyoruz. Ben ve çevremizdeki tüm üreticiler ürünlerini sağlığa zararlı olan ilaçları kullanmadan üretiyor.  

Bölgemizdeki üreticinin ek bir yerden geliri yoksa bağındaki kaldırdığı ürün ve bu üründen elde ettiği gelir kullanacağı ilaçların parasını karşılamaz" dedi.  

YAĞMUR YAŞTAN ETKİLENMEMEK İÇİN SERGİMİZİN ÜSTÜNÜ ÖRTTÜM  

Üzüm kurutmak için bölgedeki diğer çiftçilerden farklı bir yöntem uyguladığını belirten İrgin "Üzümlerimizi kurutmak için bu şekilde bir yol izlememizin sebebi Sonbahara girdiğimizden dolayı oluşabilecek yağmurda yaştan mahsulümü korunmak. Mahsulümüz tarlada kururken hava karardı yağmur mu yağacak veya fırtına çıktı toz toprak ürünümüze mi karışacak kaygısı çekmemek için bu şekilde bir yöntem uyguladık.  

Aynı Sera mantığı ile kullandığımız bu sergide üzümlerimiz kuruduktan sonra sonraki seneye kadar örtü seramızı söküyoruz" dedi.  

 

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu