Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar
21 Eylül 2013 Cumartesi

KARPUZDA İLK DÖRT: ADANA, ANTALYA, İZMİR VE DİYARBAKIR.

Satır içi resim 1

-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: 
-“2012 yılında üretilen 977 bin 322 dekar alanda, 4 milyon
22 bin 296 tonu bulan karpuzun, beşte birinden fazlasını 
Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve 
yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor”
-“Adana, üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada 
bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 
326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 
tonla Şanlıurfa izliyor”
-“İlk 5 ili Ankara 143 bin 426, Mersin 131 bin 535, Samsun 
118 bin 580, Mardin 113 bin 519, Muğla 113 bin 214, 
Manisa 112 bin 196, Balıkesir 110 bin 925, Denizli 110 bin 
529 tonla takip ediyor”
-“74 ilde üretilen karpuzda en az üretim 42 tonla Karabük, 
48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla 
Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 
925 tonla Ağrı illerinde görülüyor” 
-“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı
alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla
İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla 
Şanlıurfa izliyor”
-“Dekar başına verimde Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği
alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla
Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya,
5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun,
5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor”
-“Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz 
veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965,
Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508,
Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar
iniyor”
-“Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının 
olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan 
kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır”

Ankara – 20.09.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de üretilen karpuzun büyük bölümünü Adana, Antalya, İzmir ve Diyarbakır ürettiğini bildirerek, “2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda üretilen 4 milyon 22 bin 296 ton karpuzun, beşte birinden fazlasını Adana, yüzde 12,07’sini Antalya, yüzde 5,58’ini İzmir ve yüzde 4,75’ini Diyarbakır üretiyor” dedi.
Diyarbakır’da bugün düzenlenecek Diyarbakır Kültür ve Karpuz Festivaline katılacak olan Bayraktar, yaptığı açıklamada, karpuzun Türkiye’de oldukça sevilerek ve beğenilerek tüketilen bir ürün olduğunu bildirdi. 
Karpuzun bol miktarda C vitaminin içerdiğine, beta karoten ve potasyum bakımından zengin, içerdiği antioksidanlar nedeniyle sağlık üzerinde oldukça faydalı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Başta pazarlama sorunları olmak üzere, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar karpuz üreticilerimizin de temel sorunlarıdır. Patates, soğan, karpuz gibi ürünlerde üretim planlamasının olmaması neticesinde arz ve talep dengesizliğinden canı yanan kesim, yine üreticilerimiz olmaktadır.
Temel sorunların yanı sıra sınır ticareti kapsamında ülkemize giren karpuz, sınır illerimizde kalmayıp zaman zaman yurdun diğer bölgelerinde de satışa sunulmakta, üreticimiz haksız rekabete uğramaktadır. Bu sebeple kontrol noktalarında, hallerde ve pazarlarda denetimlerin sıkılaştırılması gerekmektedir.”

Türkiye üretimde dünya ikincisi

Dünyada 2011 yılında 102 milyon 889 bin 76 ton karpuz üretimi yapıldığını, bu üretiminden aldığı yüzde 66,96’lık payla Çin ilk sırada yer aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Çin’in ardından dünya üretiminden aldığı yüzde 3,76’lık payla Türkiye ikinci sırada, yüzde 3,16’lık payla İran üçüncü sırada yer almaktadır. Üretim rakamlarına bakıldığında Çin 68 milyon 893 bin tonla açık farkla ilk sırayı, Türkiye 3 milyon 864 bin 489 tonla ikinci, İran 3 milyon 250 bin tonla üçüncü, Brezilya 2 milyon 198 bin 624 tonla dördüncü, ABD 1 milyon 688 bin 40 tonla beşinci sırada bulunmaktadır. Bu ülkeleri Rusya, Mısır, Özbekistan, Cezayir ve Meksika takip etmektedir.”

En fazla karpuz üreten iller

Türkiye’de 2012 yılında 977 bin 322 dekar alanda 4 milyon 22 bin 296 ton karpuz üretildiğini belirten Bayraktar,  Adana’nın üretimde 811 bin 887 tonla birinci sırada bulunurken, bu ili 485 bin 686 tonla Antalya, 224 bin 326 tonla İzmir, 191 bin 98 tonla Diyarbakır, 146 bin 906 tonla Şanlıurfa’nın izlediği bilgisini verdi. Bayraktar, üretimde ilk 5 ili, Ankara’nın 143 bin 426, Mersin’in 131 bin 535, Samsun’un 118 bin 580, Mardin’in 113 bin 519, Muğla’nın 113 bin 214, Manisa’nın 112 bin 196, Balıkesir’in 110 bin 925, Denizli’nin 110 bin 529 tonla takip ettiğini vurguladı.

En az karpuz üreten iller

74 ilde üretilen karpuzda en az üretimin 42 tonla Karabük, 48 tonla Giresun, 157 tonla Artvin, 170 tonla Bolu, 272 tonla Kastamonu, 310 tonla Zonguldak, 857 tonla Erzurum, 925 tonla Ağrı illerinde görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Karpuz ekilen alanda 133 bin 480 dekarla Adana ilk sırayı alırken, bu ili 80 bin 322 dekarla Antalya, 57 bin 413 dekarla İzmir, 52 bin 349 dekarla Diyarbakır, 50 bin 35 dekarla Şanlıurfa izliyor. Adana, karpuz ekilen alanların yüzde 13,66’sına sahip. Antalya’nın ekilen alanlardaki payı yüzde 8,22, İzmir’in payı yüzde 5,87, Diyarbakır’ın payı yüzde 5,36, Şanlıurfa’nın payı yüzde 5,12 düzeyinde bulunuyor.

Verimde Sakarya birinci, Kilis sonuncu

Dekar başına verimde, Sakarya 6 bin 225 kilogramla birinciliği alırken, bu ili 6 bin 211 kilogramla Hakkari, 6 bin 177 kilogramla Mersin, 6 bin 82 kilogramla Adana, 6 bin 47 kilogramla Antalya, 5 bin 636 kilogramla Bilecik, 5 bin 423 kilogramla Samsun, 5 bin 417 kilogramla Sinop izliyor. Türkiye ortalamasının 4 bin 116 kilogram olduğu karpuz veriminde, dekar başına verim, Şırnak’ta 1970, Nevşehir’de 1965, Çorum’da 1894, Çankırı’da 1713, Uşak’ta 1575, Kayseri’de 1508, Aksaray’da 1486, Kütahya’da 1440, Kilis’te 811 kilograma kadar iniyor.”

0 yorum:

Yorum Gönder