Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Ayçiçeği fiyatı buğdayın 2 katından az olmamalı…


​-Ayçiçeği fiyatı buğdayın 2 katından az olmamalı…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Net ithalatçı olduğumuz ayçiçeğinde üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almaları, iyi bir sezon geçirmeleri ve üretimi artırma gayretlerinin desteklenmesi için ayçiçeği buğday paritesinin 2'nin altına düşmemesi gerekiyor"
-"Ayçiçeğinden elde edilen küspe içerdiği yüzde 30-40 oranındaki proteinle değerli bir yem olarak hayvan beslemesinde kullanılmaktadır"
-"Ayçiçeği gibi bitkisel yağ açığımızı kapatacak ürünlere önem vermeliyiz"
-"2004-2013 döneminde yüzde 69,2 artan üretim miktarına rağmen, 2013 yılında yağlı tohum, bitkisel yağ ve küspe ithalatı için 3,6 milyar dolar döviz ödedik"
-"Üretimi çok daha fazla artırmamız gerekiyor"
-"Geçen yıl fiyat düşüklüğünden hayal kırıklığı yaşayan çiftçimiz, bu yıl umutla bin bir emekle ürettikleri ürünün fiyatına odaklanmıştır"
-"Beklentimiz artan üretimin çiftçilerimizin gelirlerine de yansımasıdır"

Ankara – 23.08.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, halkın bitkisel yağ tüketiminde yüzde 84,3 oranında ayçiçeği kullandığını, üretilen ayçiçeğinin tüketimi karşılamadığını bildirerek, "Net ithalatçı olduğumuz ayçiçeğinde üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almaları, iyi bir sezon geçirmeleri ve üretimi artırma gayretlerinin desteklenmesi için ayçiçeği buğday paritesinin 2'nin altına düşmemesi gerekiyor" dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayçiçeği hasadının Çukurova'nın ardından Trakya'da da başladığını belirtti. Tohumları yüzde 40-45 oranında yağ içeren ayçiçeğinin, halkın en fazla tercih ettiği bitkisel yağ çeşidi olduğunu bildiren Bayraktar, tüketicilerin bitkisel yağ tüketimlerinin yüzde 84,3'ünü ayçiçeği yağından karşıladığını, bundan dolayı üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ayçiçeğinden elde edilen küspe içerdiği yüzde 30-40 oranındaki proteinle değerli bir yem olarak hayvan beslemesinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra sabun ve boya sanayinde değerlendiriliyor. Sapları da yakacak olarak kullanılıyor. Ayrıca Trakya bölgesinde ekim nöbetinde temel bitki oluşu (buğday-ayçiçeği) ayçiçeğini daha da önemli kılmaktadır. Ayçiçeği gibi bitkisel yağ açığımızı kapatacak gibi ürünlere önem vermeliyiz.
Hasadın başlamasıyla birlikte ayçiçeğinde sezon açıldı. Üreticilerimiz, bin bir emekle ürettikleri ürünün fiyatına odaklandı. 2012-2013 sezonunda 1 lira 50 kuruş olan ayçiçeği alım fiyatı, 2013-2014 sezonunda 80 kuruş-1 lira arasına kadar geriledi. Net ithalatçı olduğumuz ayçiçeğinde üreticilerimizin emeklerinin karşılığını almaları, iyi bir sezon geçirmeleri ve üretimi artırma gayretlerinin desteklenmesi için ayçiçeği buğday paritesinin 2'nin altına düşmemesi gerekiyor. Ayçiçeği fiyatı buğdayın 2 katından az olmamalıdır." 

-Ekim alanları ve verim arttı-

Son yıllarda Türkiye'de ayçiçeği ekim alanları ve verim miktarının artış gösterdiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"2004-2013 yılları arasında ayçiçeği ekim alanları yüzde 10,9 oranında artmıştır. Bu yıllar arasında yüzde 52,4 olarak gerçekleşen verim artışı üretim miktarlarının artmasında daha etkili oldu. 2004 yılında 900 bin ton olan ayçiçeği üretimi, 2013 yılına kadar yüzde 69,2 oranında artarak 1 milyon 523 bin tona yükseldi. Üretimin 143 bin tonunu çerezlik, 1 milyon 380 bin tonunu yağlık ayçiçeği oluşturmaktadır.
2004-2013 döneminde yüzde 69,2 artan üretim miktarına rağmen, 2013 yılında yağlı tohum, bitkisel yağ ve küspe ithalatı için 3,6 milyar dolar döviz ödedik. Bunu dikkate aldığımızda üretimi çok daha fazla artırmamız gerekiyor. Kesin olmamakla birlikte birinci tahmin verilerine göre, 2014 yılında 1 milyon 662 bin 903 ton ayçiçeği üretimi bekleniyor. Beklentimiz artan üretimin çiftçilerimizin gelirlerine de yansımasıdır."

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu