Başkan Yönetim Meclis Personel Tarım Köşesi Videolar iletişim Kayıt Olma Banka Hesabımız Sorular Cevaplar

Doğal afetlere rağmen gıdadaki artış sınırlı kaldı


-Doğal afetlere rağmen gıdadaki artış sınırlı kaldı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Temmuz ayında, gıda fiyatlarındaki artış, ortalama

enflasyonun altında kaldı. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında yüzde 0,30, tüketici fiyatlarında yüzde 0,45 artış oldu" 

-"Bu yıl tarımda yaşanan kuraklığa, dona, diğer bütün afetlere rağmen, gıdadaki fiyat artışı sınırlı kalmıştır" 

-"Alkolsüz içecekler ve gıda fiyatlarındaki artış, giyim ve ayakkabı, ev eşyası dışındaki ana harcama gruplarının altında kaldı. Sağlık ile aynı oranda arttı"

-"Temmuz enflasyonu, eğlence ve kültürde yüzde 2,97, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,99, haberleşmede

yüzde 1,9'u bulurken, gıdada yüzde 0,30'da kalması dikkat çekicidir" 

-"Tarımda üreticide fiyat artışlarıyla tüketicide gıda fiyatları arasında önemli bir fark olduğunu, üreticideki

artışın genel enflasyonun altında kaldığını görüyoruz" 

Ankara – 04.08.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz ayında gıda fiyatlarındaki artışın, ortalama enflasyonun altında kaldığını, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışının yüzde 0,30 ve tüketici fiyatları artışının yüzde 0,45 olduğunu bildirerek, "bu yıl tarımda yaşanan kuraklığa, dona, diğer bütün afetlere rağmen, gıdadaki fiyat artışı sınırlı kalmıştır" dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarında Temmuz ayı  enflasyonunun yüzde 0,30 arttığını, Temmuz ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 9,32, oniki aylık ortalamalara göre yıllık enflasyonun yüzde 8,35 olduğunu belirtti.


-Ana harcama gruplarında tüketici fiyatları-


Gıda ve alkolsüz içeceklerde, tüketici enflasyonunun Mart'ta yüzde 2,1, Nisan'da yüzde 1,42 arttığını, Mayıs ayında yüzde 1,35 gerilediğini, Haziran ayında yüzde 0,36 yükseldiğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Alkolsüz içecekler ve gıda fiyatlarındaki artış, giyim ve ayakkabı, ev eşyası dışındaki ana harcama gruplarının altında kaldı. Sağlık ile aynı oranda arttı. Temmuz ayında giyim ve ayakkabıda fiyatlar yüzde 3,28 geriledi. Ev eşyasında fiyatlar yüzde 0,24, sağlıkta yüzde 0,30 yükseldi.

Fiyatlar eğlence ve kültürde yüzde 2,97, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,99, lokanta ve otellerde yüzde 1,05, haberleşmede yüzde 1,90, ulaştırmada yüzde 0,71, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,63, eğitimde yüzde 0,59, konutta yüzde 0,56 arttı."

Bayraktar, gıda ve alkolsüz içeceklerde Temmuz ayında yüzde 0,45 artan TÜFE enflasyonunun, Temmuz ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 12,56, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,11 arttığını belirtti.

Tarımda üretici enflasyonunun, genelde gıda ve alkolsüz içeceklerdeki tüketici fiyatlarındaki artışın altında kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

 "Haziran ayında tarım, ormancılık ve balıkçılıkta üretici fiyatları yüzde 0,18 gerilemişti. Yıllık enflasyon yüzde 7,37, on iki aylık ortalamaya göre yüzde 6,87 artmıştı. Temmuz ayı tarım, ormancılık ve balıkçılıkta fiyat artışı 14 Temmuz'da açıklanacak. O zaman tarım ve gıdada karşılaştırma daha net ortaya çıkacak. Yalnız, üretici fiyatlarındaki artış, hemen hemen her zaman tüketici fiyatlarındaki artışın altında kalıyor. Haziran'da tarımda üretici fiyatları yüzde 0,18 gerilerken, gıdada tüketici fiyatları yüzde 0,36 artmıştı. Temmuzda bir yıllık gıda enflasyonu yüzde 12,56 iken, Haziran'da üreticide yüzde 7,37 düzeyindeydi. Tarımda üreticide fiyat artışlarıyla tüketicide gıda fiyatları arasında önemli bir fark olduğunu, üreticideki artışın genel enflasyonun altında kaldığını görüyoruz.

Bu durum, tarım ve gıdada fiyat istikrarının önemini ortaya çıkarıyor. Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalı. Üretici de kazanmalı, tüketicide uygun fiyatla tüketebilmelidir."

0 Yorumlar

Ekipmanlarımız

Bozkır'da Hava Durumu